Klarna delbetalning är en populär betalningslösning i Sverige, men den är inte alltid det mest förmånliga alternativet ekonomiskt sett. Det finns andra betalningsmetoder och kreditalternativ som ofta är billigare.
Vad kostar Klarnas delbetalning?
Klarnas delbetalning finns i olika varianter, men generellt gäller följande kostnader:
Vid ”fast delbetalning” (till exempel 6, 12 eller 24 månader) blir det som ett klassiskt avbetalningslån, där räntan på Klarnas delbetalning ofta är runt 19,90 %. Ofta tillkommer en uppläggningsavgift (t.ex. 195 kr) och en månadsavgift (ofta 29–39 kr).
På ett köp på 10 000 kronor över 12 månader kan det alltså totalt kosta över 1 500 kronor i ränta och avgifter.
Vad är billigare eller bättre än Klarna delbetalning?
Det finns flera alternativ som blir betydligt billigare än att använda sig av Klarna.
1. Direktbetalning (med pengar du redan har)
Det absolut billigaste alternativet är att betala direkt utan kredit. Du slipper då alla avgifter och räntor. Om du inte har hela summan men kan vänta ett par månader för att spara ihop, är det nästan alltid mer ekonomiskt att göra det än att delbetala.
2. Kreditkort med räntefria dagar
Ett kreditkort med räntefria dagar (ofta 30–60 dagar) kan vara billigare om du vet att du kan betala tillbaka hela beloppet snabbt. Det innebär att delbetalning kan ske utan kostnad under denna tid. Men även om det behöver delbetalas över längre tid kan kreditkort ha lägre ränta än Klarna – men inte alltid.
3. Privatlån
Om det rör sig om ett större köp och du vill dela upp betalningen över längre tid, kan ett privatlån med låg ränta vara billigare än Klarna. Använd låneförmedlare som Lendo, Advisa eller Zmarta för att jämföra räntor – ibland kan du få under 8–10 % ränta, särskilt om du har bra kreditvärdighet. Det är ofta betydligt billigare än Klarnas effektiva ränta.
4. Köp via kontokredit från din bank
Om du har ett kreditutrymme kopplat till ditt lönekonto med låg ränta, kan det i vissa fall bli billigare än externa avbetalningstjänster. Dock är det viktigt att ha god koll på amorteringen så att skulden inte blir permanent.
Samlingslån – vid flera skulder
Att samla lån, även kallat att göra en samlingslån, innebär att man slår ihop flera mindre krediter och lån till ett enda större lån, oftast hos en annan långivare med bättre villkor. Vissa av dessa lån kan även tecknas trots höga skulder och med dålig kreditvärdighet.
Istället för att ha flera olika avbetalningar, räntor och avgifter spridda hos olika kreditgivare får man en enda månadskostnad. Den stora fördelen är att man ofta kan sänka sin totala ränta, vilket innebär att man betalar mindre i räntekostnader över tid. Det är särskilt fördelaktigt om man har dyra krediter som exempelvis snabblån, kreditkortsskulder eller butikslån med hög ränta.
Utöver lägre ränta kan man även slippa flera aviavgifter och uppläggningskostnader, vilket ytterligare sparar pengar varje månad. Många långivare erbjuder samlingslån med löptider på upp till 12 år, vilket kan göra månadskostnaden mer hanterbar, även om det innebär att du betalar under längre tid.
Det är dock viktigt att inte samla lån och sedan fortsätta ta nya krediter, eftersom det kan leda till ännu större skulder. Men för den som vill få ordning på sin ekonomi och betala mindre totalt sett, är ett samlingslån ett smart och strukturerat sätt att spara pengar och få bättre kontroll över sin privatekonomi.